loader
Foto

Galerie foto

Maria Răducanu și Niko Meihold, în recital la “Cap de afiș”

Având una dintre cele mai speciale voci din lume, Maria Răducanu combină bocetele româneşti cu fado-ul portughez, cu blues-ul şi cu improvizaţia, pentru a da viaţă unei muzici pure (Tzadik, John Zorn).

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Maria Răducanu dizolvă esența tradiției românești în sensibilitatea proprie și o transmite mai departe lumii întregi. A cântat în Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Albania, Suedia, Polonia, Cehia, Italia, Luxemburg. A studiat vioara și chitara. S-a apropiat de literatura franceză la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Universitatea București.

A lansat mai multe albume sub nume propriu, din care două au fost desemnate “Cele mai reuşite creaţii discografice de jazz ale anului“ la Galele Societăţii Civile. A colaborat cu mari muzicieni, printre care Johnny Răducanu, Mihai Iordache şi Mircea Tiberian.

În 2010, a lansat un prim album în Statele Unite ale Americii, la casa de discuri “Tzadik” din New York, aparținând celebrului jazzman John Zorn. Albumul “Ziori” include 11 piese cântate în limba română.
În 2013, la o sută de ani de la nașterea Mariei Tănase, a omagiat muzica celebrei interprete, printr-un turneu în Germania.

Niko Meinhold este compozitor, pianist, profesor. S-a nascut la Hanovra în 1975. A studiat la HfM “Hanns Eisler” Berlin, Kungligan Musikhögskolan Stockholm și Jazzinstitut Berlin. A cântat în Japonia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Columbia, România, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Coreea de Sud, Italia, Elveția. Este deseori invitat ca profesor la Facultatea de Muzică de la Universidad Javeriana de Bogotá/ Colombia.
Face parte din Ber.IO (Berlin Improvisers Orchestra), London Improvisers Orchestra, și C.O.B (Composers Orchestra Berlin).

Pe 15 ianuarie 2014, Maria Răducanu și Niko Meinhold au susținut un recital la Botoșani, în cadrul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie “Mihai Eminescu”.

Difuzare

TVR Iași – 6 februarie, ora 17.00 (reluare duminică, 9 februarie, ora 19.30)
TVR 3 – 13 februarie, ora 18.00

16:00 Caravana TVR 3

- La Bacău Realizator - Vasile Arhire

17:30 Play

Realizator - Anca Medeleanu
 
Comunitatea elenă din Iași, în sărbătoare | VIDEO

Luni, 24 iunie, de la ora 15:00, Olena Popovych vă invită să urmăriți o ediție "România diversă" despre comunitatea elenă din Iași.

"TeleViziunea mea", cu Oltița Cîntec | VIDEO

publicat: duminică, 23 iunie 2024

Duminică, 23 iunie, de la ora 21:00, pe TVR Iași, urmărim o ediție "TeleViziunea mea", cu Oltița Cîntec.

Vineri, 21 iunie, de la ora 9.00, în ultima ediție din acest sezon a emisiunii "Ziua bună de la Iași" de Ziua Mondială a Soarelui nu ne uităm ...

 

#tvriasi