loader
Foto

Lume, ia-mă în braţe, eu vin… - mărturiile unei mame în detenţie, la TVR Iași

Marți, 8 martie, de la ora 19.00*,  pe TVR Iași este difuzat documentarul "Lume, ia-mă în braţe, eu vin…", de Violeta Gorgos.  

 

Violeta Gorgos

Filmul abordează problema reintegrării în societate a foştilor deţinuţi, privită din perspectiva unei mame, cu mărturiile acesteia, cu toate trăirile sale, cu obstacolele pe care le întâmpină şi cu schimbările prin care trece în cursul acestui proces.

După 10 ani de închisoare, Natalia se întoarce în oraşul natal şi încearcă să-şi continue viaţa. Dar, deşi visa cu ochii deschişi aceste clipe, odată ajunsă la libertate constată că lucrurile nu sunt de loc aşa cum spera.

Atunci când echipa de filmare condusă de Violeta Gorgos şi-a propus să realizeze un film despre sentimentele unei mame aflată în detentie, Natalia - protagonista (şi coautoarea) filmului documetar „O mamă din împărăţia umbrelor” - şi-a pus jurnalul la dispoziţia echipei. Era una dintre cele 200 de mame aflate la Penitenciarul Rusca, unicul penitenciar pentru femei din Republica Moldova. Avea acasă trei copii: o fată, care a rămas la mama sa şi doi băieţi, de care avea grijă mama-soacră. Cel mai mic dintre ei avea 3 ani când ea a fost arestată, iar una dintre problemele pe care şi le punea la eliberare era cum îşi vor putea vorbi după atâţia ani. În închisoare, din dor şi disperare, dar şi din pasiune pentru teatru (profesia ei), Natalia a organizat mereu activităţi artistice cu celelalte deţinute.

(w882) Lume, ia-m

„Nicio măiestrie regizorală şi nicio performanţă scenaristică n-ar fi putut depăşi profunzimea trăirilor ei, în contextul filmului pe care urma să-l facem. [...] Protocolar vorbind, filmul îşi propune să abordeze tematica reintegrării foştilor deţinuţi în societate. Dar nu procedurile birocratice şi lacunele sistemului sunt obiectivul nostru, ci transformările interioare pe care le trăieşte o personă în asemenea situaţie: fără învinuiri, fără supărări şi fără prejudecăţi…”, explică Violeta Gorgos, regizor şi scenarist al documentarului Lume, ia-mă în braţe, eu vin….

Întâlnirea cu copiii ei i-au dat peste cap Nataliei toate planurile făcute în lungile nopţi de nesomn. Fiica sa e acum căsătorită, are un copil, iar prezenţa mamei-puşcăriaşe în viaţa ei i-ar complica existenţa. Cei doi băieţi stau în continure cu soacra ei. Se mai văd din când în când cu mama lor, dar au decis să solicite statului să o decadă din drepturile părinteşti, pentru a beneficia de o indemnizaţie. Altfel, nu ar avea nicio sursă de venit, în afară de pensia mizeră bunicii.

Oamenii din jur îi dau o senzaţie de nesiguranţă, ca şi cum toţi ar şti că e o fostă deţinută. Evită să meargă în locuri aglomerate, nu urcă în mijloace de transport în comun, nu se uită în ochii oamenilor, iar dacă se rătăceşte undeva, din reflex, caută cu ochii un poliţist. Totodată, atunci când zăreşte vreunul, încearcă să se ascundă, pentru că nu are acte… Procedura de intare în posesia lor e dificilă: născută în altă ţară, în arhiva naţională de la Chişinău nu se găseşte o copie a certificatului de naştere, pe baza căruia i se pot întocmi documentele necesare. Neavand acte, nu se poate angaja… A încercat să muncească „la negru”, într-un magazin de detergenţi, dar n-a reuşit să facă faţă. Nu cunoştea produsele, nu făcea diferenţa nici între un detartrant şi un balsam de rufe… După câteva situaţii penibile, a decis să plece, să nu încurce lumea.

A învăţat în scurt timp să utilizeze calculatorul şi şi-a făcut un blog, pe care scrie trăirile ei de zi cu zi. Doar aşa reuşeşte să scape de frustrări şi angoase… Acum, cel mai important lucru pe care şi-l doreşte este să se întoarcă în zona de detenţie, ca să le povestească fetelor de acolo cum e în „libertate” şi la ce ar trebui să se aştepte… Acesta este punctul de pornire al documentarului Lume, ia-mă în braţe, eu vin…, filmul fiind construit din monolgul Nataliei, cu toate trăirile ei sufleteşti şi viaţa de zi cu zi de după gratii.

(w882) Lume, ia-m

Cum descoperi lumea după 10 ani de absenţă, cum nu mai poţi merge pe tocuri, deşi îţi doreai atât de mult acest lucru, cum nu mai ai cuvinte în faţa propriilor copii, deşi ai repetat de mii de ori textul pentru această întâlnire, cum ţi-e în acelaşi timp frică şi dor de oameni, cum mergi mereu ca pe sârmă şi şansa ta e pe muchie de cuţit, cum lupţi cu tine şi te reinventezi mereu, cum dai culoare zilelor, iar nopţile le trăieşti în coşmaruri, visându-te din nou acolo… Despre acestea şi despre alte emoţii, obstacole şi eforturi – în documentarul difuzat marți, 8 martie, de la ora 19.00,  pe TVR Iași

Lume, ia-mă în braţe, eu vin… este o coproducţie OWH Studio Chişinău - TVR 1 - Casa de Producţie a TVR. Scenariul şi regia sunt semnate de Violeta Gorgos, producător - Virgiliu Mărgineanu, iar producător TVR - Iulian Foişor.

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră

 

21:00 Telejurnal Regional TVR Iași (R)

(Reluare)

21:30 Identitate Basarabia

- Vladimir Bulat Realizator - Violeta Gorgos
 
Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

„Lumea de aproape”: Credințe fără granițe | VIDEO

Mai mulţi tineri din Africa şi unul din Siria au ales să studieze teologia la Iaşi. Poveştile lor impresionante le puteţi descoperi în cadrul ...

Prin lumea cărților, cu Simona Modreanu | VIDEO

Prin lumea cărților, cu Simona Modreanu | VIDEO

publicat: vineri, 12 aprilie 2024

Vineri, 12 aprilie, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3,  am călătorit între realitate și ficțiune prin lumea cărților, cu Simona Modreanu. O ...

 

#tvriasi