loader
Foto

În amintirea unui dirijor, George Vintilă

Emisiunea "Cap de afiş" este dedicată dirijorului George Vintilă, care s-a implicat o viaţă în istoria muzicală a Iaşului.

 

Alex Vasiliu
Cap de afiș

După ce a studiat la Cluj cu Antonin Ciolan, un întemeitor de cultură muzicală ieşeană  ("patriarhul dirijorilor", cum a fost supranumit), după ce a activat un timp în oraşul lui Blaga, George Vintilă s-a statornicit la Iaşi, devenind conducătorul orchestrei filarmonicii "Moldova".

O serie de capodopere prezentate în primă audiţie aici, altele pentru întăia dată în România, nenumărate înregistrări la Radio, anii de profesorat la Colegiul Naţional "Octav Băncilă" şi la Conservatorul "George Enescu", perioada îndelungată în care a fost directorul filarmonicii ieşene au dezvăluit calităţile artistice şi organizatorice de care a fost nevoie pentru continuarea tradiţiei deschisă în prima jumătate a secolului trecut de George Enescu, Alexandru Zirra sau Achim Stoia.

În videoteca TVR Iaşi se păstrează documente audio-video cu George Vintilă, adunate de Alex Vasiliu: concerte simfonice, un portret-eseu, interviuri din care au fost selectate câteva fragmente pentru emisiunea ce va fi difuzată astăzi la orele 17.00, 20.30 şi vineri dimineaţă la ora 10:00.

Cap de afiş

Realizator: Alex Vasiliu

TVR Iaşi: joi, 16 aprilie, ora 17.00 şi ora 20.30

 

18:15 Racord

- Mozaic Realizator - Violeta Gorgos

18:30 Iașii marilor iubiri

- Locul inimii Realizator - Oana Lazăr
 
Comunitatea elenă din Iași, în sărbătoare | VIDEO

Luni, 24 iunie, de la ora 15:00, Olena Popovych vă invită să urmăriți o ediție "România diversă" despre comunitatea elenă din Iași.

"TeleViziunea mea", cu Oltița Cîntec | VIDEO

publicat: duminică, 23 iunie 2024

Duminică, 23 iunie, de la ora 21:00, pe TVR Iași, urmărim o ediție "TeleViziunea mea", cu Oltița Cîntec.

Vineri, 21 iunie, de la ora 9.00, în ultima ediție din acest sezon a emisiunii "Ziua bună de la Iași" de Ziua Mondială a Soarelui nu ne uităm ...

 

#tvriasi