loader
Foto

În amintirea unui dirijor, George Vintilă

Emisiunea "Cap de afiş" este dedicată dirijorului George Vintilă, care s-a implicat o viaţă în istoria muzicală a Iaşului.

 

Alex Vasiliu
Cap de afiș

După ce a studiat la Cluj cu Antonin Ciolan, un întemeitor de cultură muzicală ieşeană  ("patriarhul dirijorilor", cum a fost supranumit), după ce a activat un timp în oraşul lui Blaga, George Vintilă s-a statornicit la Iaşi, devenind conducătorul orchestrei filarmonicii "Moldova".

O serie de capodopere prezentate în primă audiţie aici, altele pentru întăia dată în România, nenumărate înregistrări la Radio, anii de profesorat la Colegiul Naţional "Octav Băncilă" şi la Conservatorul "George Enescu", perioada îndelungată în care a fost directorul filarmonicii ieşene au dezvăluit calităţile artistice şi organizatorice de care a fost nevoie pentru continuarea tradiţiei deschisă în prima jumătate a secolului trecut de George Enescu, Alexandru Zirra sau Achim Stoia.

În videoteca TVR Iaşi se păstrează documente audio-video cu George Vintilă, adunate de Alex Vasiliu: concerte simfonice, un portret-eseu, interviuri din care au fost selectate câteva fragmente pentru emisiunea ce va fi difuzată astăzi la orele 17.00, 20.30 şi vineri dimineaţă la ora 10:00.

Cap de afiş

Realizator: Alex Vasiliu

TVR Iaşi: joi, 16 aprilie, ora 17.00 şi ora 20.30

 

22:00 Preluare TVR3

 

Duminică, 5 mai, de la ora 16:00, la TVR Iași, și de la ora 17:30, la TVR 3, vă invităm să urmăriți "Caravana TVR 3" în Bucovina. Realizator - ...

Pasca - simbol și tradiție | VIDEO

Pasca - simbol și tradiție | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Pasca este cea mai importantă coptură rituală cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului.

Cum ne hidratăm corect?

Cum ne hidratăm corect?

publicat: joi, 02 mai 2024

O nouă ediție "Ziua bună de la Iași" a fost difuzată joi, 2 mai, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3.

 

#tvriasi