loader
Foto

Galerie foto

Iaşii marilor iubiri la TVR Iaşi

Dosoftei, Prinţul cărţilor

 

Oana Lazăr
Iașii marilor iubiri

Fenomen unic în literatura română, Dosoftei a rezolvat pentru prima oară în istorie problema limbii române literare. A tradus pentru prima oară cărţile bisericeşti, a introdus limba română în biserică, a folosit limba română ca nimeni altul până la el.

Cărturar de mare fineţe, ştia elena, latina, slavona, polona, Dosoftei a adus, după studiile în Rusia, un teasc de tipografie cu litere şi a îndrăznit, pentru prima oară, să tălmăcească Psaltirea. În versuri, iarăşi o noutate absolută, o încercare grea pentru posibilităţile limbii române de atunci.

Iubirea lui de carte şi de limba română şi norocul nostru a avea, la Iaşi, casa acelei prime tipografii, cu obiecte şi manuscrise şi tipărituri din epocă, o adevărată comoară muzeală, fac din acest mare personaj al culturii române subiect la "Iaşii marilor iubiri".

Realizator: Oana Lazăr

Difuzare: miercuri, 5 februarie 2014, TVR Iaşi, ora 20.00

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Urmăriți o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi