Pungeşti. O comună la 25 de kilometri de Vaslui. 3.200 de oameni, din şapte sate care se opun extragerii gazelor de șist. Echipele TVR Iași au spus povestea lor întregii țări.
Am deschis camera şi microfonul şi am întrebat ce îi doare şi de ce nu vor să dea o bucată de pământ unei companii americane. De fapt nu vor să îşi lase viaţa în mâna celor de la Chevron. Cei bătrâni îşi văd moartea, cei tineri îşi pierd agoniseala. Trăiesc din pământ, nu vor să-l ştie intoxicat sau furat.
S-au opus când au văzut că se coboară utilajele de pe platforme, au vrut să pună copii de trei ani sub şenilele excavatorului pentru a stopa prima explorare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Cuvinte grele, pe care mulţi nici nu le înţeleg. Ei ştiu doar că se vor otrăvi fântânile. Nu contează că poate vor avea locuri de muncă sau că traiul le va fi, poate, mai uşor. Nu vor conducte şi ţevi, vor doar să fie lăsaţi să-şi vadă de viaţă.
E uimitor să-i vezi cum se împing în jandarmi, cum se aruncă într-un şanţ doar ca să apere patru hectare de pământ. Nu au forţa necesară ca să îi învingă pe cei în uniformă, ştiu asta, însă strigă şi încearcă să rupă lanţul.
Le vezi durerea şi disperarea în ochi şi în gesturi. Tu, reporterul. În acelaşi timp, te gândeşti câte zeci de poveşti ai putea descoperi acolo, câte voci ai putea asculta. Oamenii încep să cadă, fac atacuri de panică. Vin asistenţii de pe ambulanţă. Tu eşti încă acolo. Te amesteci printre săteni şi jandarmi.
Apoi vin clipele de revoltă. Oamenii cer interzicerea explorării gazelor de şist, cer referendum, cer demiterea primarului. Povestea curge, iar tu eşti tot acolo. Pentru că fiecare vorbă contează. Pentru că simţi că faci ceva important: transmiţi ceva ce merită să fie văzut, arăţi ce alţii nu au cum să vadă. Eşti reporter special, pentru că ai şansa să spui povestea în felul tău, chiar de acolo, din mijlocul evenimentelor.
- Reporter: Ilinca Nazarie
- Imagine: Petru Fedor
- Montaj: Loredan Baiardi