loader
Foto

Galerie foto

Caravana Știrilor a ajuns miercuri în județul Neamț

Roxana Bratec și Răzvan Cojocariu au ajuns miercuri, 5 februarie, la poalele Ceahlăului, în satul Izvorul Alb.

 

Roxana Costaş
Răzvan Cojocariu
CARAVANA ŞTIRILE TALE SUNT LA TVR

Localitatea este aproape izolată de restul lumii și formată în majoritate din oamenii strămutați din zona unde s-a construit în 1956 barajul de la Bicaz, un lac de acumulare ce a acoperit zeci de sate.

Cel mai bine este să ajungi în Izvorul Alb ca turist. Aerul de munte și peisajele cu crestele Ceahlăului sunt minunate. Însă viața de zi cu zi în localitatea ruptă de lume nu este ușoară. În lzvorul Alb nu este școală, dispensar sau farmacie. Singurul elev din sat, Ana Maria, a rămas doi ani acasă pentru că nu s-a găsit o modalitate de a o transporta la școala din localitatea vecină, iar pentru un copil să meargă 5 kilometri pe jos pe un drum de munte era prea riscant.

Deși are 8 ani, fetița este în clasa întâi. Nu a ieșit niciodată din sat, iar școala este modul ei de evadare spre o viață mai bună.

Cel mai vârstnic localnic este Constantin Savu. Bătrânul de 93 de ani a fost strămutat de două ori până să ajungă la Izvorul Alb - o dată din calea barajului și apoi din cauza alunecărilor de teren din 2005. Însă după ce a luptat pe frontul din Crimeea, Moș Savu a găsit puterea să construiască din nimic 3 locuințe.  De fiecare dată bătrânul a desfăcut scândurile casei, le-a numerotat și, în alt loc, le-a transformat din nou în locuințe.

400 de oameni locuiesc în Izvorul Alb - majoritatea trecuți bine de 60 de ani. Ba chiar la vârsta aceasta unii se consideră încă tineri.

Tinerii evită localitatea din cauză că lipsesc utilitățile și facilitățile din oraș. Cu toții se mută la Bicaz sau își caută fericirea peste hotare.

Aproape 20 de localități au fost strămutate în anii `50  să facă loc barajului de acumulare, iar câteva sate au dispărut de tot.

Reportajele le puteți urmări zilnic de la ora 18.00, la Jurnalul Regional TVR Iași, iar de la ora 20.00, în cadrul Telejurnalului TVR Iași. Mai multe imagini din drumul echipei TVR Iași găsiți pe pagina de Facebook Jurnalul Regional TVR Iași.

7:00 3 ceasuri bune

8:55 Mașina timpului

Realizator -Dan Trofin
 

Luni, 22 aprilie, de la ora 18:00, la TVR Iași, Ovidiu Mihăiuc v-a propus o nouă ediție "Interviul săptămânii".

Campioni la robotică | VIDEO

Campioni la robotică | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

O echipă de elevi din Focșani a câștigat campionatul mondial de robotică, desfăşurat zilele acestea la Houston, în SUA.

22 aprilie,

22 aprilie, "Ziua Pământului" | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ce-i dăruim planetei de ziua ei? Cum îndreptăm răul făcut prin poluare şi defrişări? Cum se măsoară calitatea aerului? Am căutat răspunsuri ...

 

#tvriasi