loader
Foto

Campania „Mâini de aur”

Jurnalul Regional TVR Iaşi prezintă, în săptămâna 11 – 15 mai,  campania „Mâini de aur”.

 

Gabriela Baiardi
Telejurnal TVR Iaşi
Reporter special

Restaurare orologii turn

Orologiul din turnul Palatului Culturii din Iaşi nu mai cântă Hora Unirii din oră în oră. Mecanismul a fost oprit, în luna februarie, după ce lucrările de restaurare a edificiului au ajuns în cel mai înalt punct al constructiei. Cum arată ceasul înconjurat de schele, când va fi repornit şi cine este specialistul care-i poartă de grijă de peste 30 de ani – aflăm din reportajul următor.

Ceramica arheologică

Începînd de astăzi şi pînă vineri vom cunoaște, la Jurnalul Regional, oameni cu „mâini de aur”. Sunt experţi restauratori la centrul de conservare înfiinţat acum 40 de ani la Complexul Muzeal „Moldova” din Iaşi. Ei salvează de la dispariţie obiecte de patrimoniu  de o valoare inestimabilă. Arina Huşleag a reconstituit, din cioburi provenite de pe şantierele arheologice, peste 500 de vase de ceramică de diferite dimensiuni. Primul ei obiect restaurat a fost expus atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii.

Legătură carte veche

Campania „Mâini de aur” continuă la Jurnalul TVR Iaşi. Aflăm cum se transformă  un  mănunchi de foi restaurate într-un bloc de carte de care se prinde coperta,  fie ea  îmbrăcată în piele sau metal. Munca unui legător de carte veche este una ascunsă. Sub copertă sunt zeci de oră de migală – de la coaserea foilor la căptuşirea cotorului, refacerea nervurilor şi a învelitorilor de pe scoartele de lemn.

Restaurare carte

Jurnalul Regional vă prezintă oameni care fac adevărate minuni atunci cînd vine vorba de salvarea obiectelor de patrimoniu. În laboratorul de restaurare carte de la Complexul Muzeal Moldova Iaşi ajung documente valoroase, dar deteriorate. Vă propunem să aflaţi,  pe scurt, ce face un restaurator carte şi cum reușește să stopeze procesul de degradare păstrând, în acelaşi timp, originalitatea şi integritatea acestor obiecte.

Restaurare porţelan – sticlă

Muzeele din Iaşi au în patrimoniu foarte multe piese de ceramică, sticlă sau faianţă care au aparţinut unor personalităţi ce şi-au pus amprenta asupra istoriei noastre. Nu de puţine ori s-a întîmplat ca aceste obiecte să fie deteriorate sau chiar sparte în bucăţi. Din zeci de cioburi, experţii în restaurare reuşesc să facă adevărate minuni.

 

Vor fi 5 reportaje în care vom cunoaște oameni care salvează de la dispariţie piese importante din patrimoniul naţional. Reuşesc asta pentru că au suflet mare şi mâini de aur.

TVR Iaşi îi aduce în lumina reflectoarelor pe câţiva dintre experţii restauratori ai Centrului de Conservare înfiinţat acum 40 de ani la Complexul Muzeal „Moldova” din Iaşi.

Campania se difuzează în cadrul Jurnalului regional TVR Iaşi, de luni până vineri (11 – 15 mai), începând cu ora 18.20.

O campanei realizată de Gabriela Baiardi, Cristian Sbîngu, Loredan Baiardi.

 


22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

Luni, 22 aprilie, de la ora 18:00, la TVR Iași, Ovidiu Mihăiuc v-a propus o nouă ediție "Interviul săptămânii".

 

#tvriasi