loader
Foto

Galerie foto

BIRUITORUL. Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare.

România deţine una dintre cele mai valoroase broderii bizantine - Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Piesa cîntăreşte 4 kg şi a fost evaluată la 7,5 milioane de euro. Se ştie că a fost brodată în al 43-lea an al domniei lui Ştefan cel Mare, că a fost făcută la comanda sa, dar nu se ştie cînd şi cum a ajuns la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. A fost descoperită acolo în 1882.

Călugării de la Zografu au vrut să o restaureze, dar n-au făcut altceva decît să pună în pericol existenţa acestui document istoric de o valoare excepţională. Au decupat broderia şi au lipit-o cu un clei de oase pe alt suport.

Piesa a fost recuperată în 1917 şi a fost adusă în ţară în decembrie 1919. Broderia este inclusă în patrimoniul naţional, categoria tezaur. Abia în 2002 a intrat într-un proces de restaurare migălos şi îndelungat.

Stindardul a fost filmat în decembrie 2012, cînd a fost expus la Muzeul Unirii din Iaşi. Demersul nostru a fost susţinut atunci de Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. În decembrie 2013 am întîlnit-o pe Sidonia MacrIi – specialistul care a lucrat  şapte ani şi jumătate la restaurarea stindardului liturgic.

Un reportaj realizat de Gabriela și Loredan Baiardi.

Reporter special
TVR3 – sîmbătă, 8 martie, ORA 19.00
TVR IAŞI – luni, 10 martie, ora 20.00

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi