loader
Foto

Galerie foto

Balcanamera Jazz Quartet la TVR Iaşi 22

Prezenţa muzicii de jazz în seria evenimentelor organizate cu prilejul aniversării celor 22 de ani de existenţă ai postului TVR Iaşi a confirmat o tradiţie aproape singulară în universul tele-mediatic românesc de după 1989.

 

Cap de afiș

TVR Iaşi a fost unul dintre puţinele studiouri care au promovat intens arta jazz-ului începând din 1992 prin rubrica săptămânala "Video Jazz Show" (personalităţi americane şi europene), prin emisiunea "Fascinaţia Muzicii" (compozitori şi interpreţi români de dicţionar, personalităţi din tânăra generaţie, oaspeţi francezi la Iaşi) şi, aspect deosebit de important, prin realizarea unor înregistrări speciale de studio în condiţii tehnic-artistice de cea mai bună calitate (formaţiile conduse de Romeo Cosma, Marius Popp, Duo Răzvan Boroda-Mihaela Gârlea, chitaristul Ionuţ Dorobanţu, saxofonistul Virgil Popovici ş.a.).

Preocuparea pentru promovarea jazz-ului a culminat prin organizarea, împreună cu Deutsche Zentrum şi Institutul Francez, a celor zece ediţii ale Festivalului Internaţional "Richard Oschanitzky" (1999-2008). Acesta a fost singurul festival din zona est-europeană dedicat unui muzician local important. Astfel se explică prezenţa muzicii de jazz în săptămâna aniversară TVR Iaşi 22.

Marţi 29 octombrie, "Balcanamera Jazz Quartet" a concertat în Sala Studio, ilustrând la un nivel artistic remarcabil valorile tradiţiei arhaice româneşti şi din spaţiul balcanic, în acord fin cu tradiţia jazz-ului american. Doi jazzmen experimentaţi pe parcursul a peste trei decenii de prezenţe scenice şi de studio în România şi peste hotare (Corneliu Stroe, Liviu Mărculescu), însoţiţi de Eugen Amarandei, Elena Gatcin şi Ionuţ Grădinariu, au lăsat memoriei magnetice creaţii spontane originale, spectaculoase, de virtuozitate tehnic-instrumentală.

Este o producţie TV demnă să fie cunoscută în spaţii etno-culturale diverse, ca o demonstaţie a valorilor muzical-artistice româneşti şi a calităţilor competitive ce poartă marca TVR Iaşi.

Înregistrarea spectacolului va fi difuzată  în cadrul emisiunii “Cap de afiş”, pe TVR Iaşi şi TVR 3.

7:00 3 ceasuri bune

8:55 Mașina timpului

Realizator - Dan Trofin
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi