Anca Parghel, vocea de neuitat a jazzului românesc
joi, 05 octombrie 2017
Urmăriţi spectacolul artistei Anca Parghel înregistrat în Amfiteatrul TVR Iaşi, în anul 2006, sâmbătă, 7 octombrie, ora 11.30, în emisiunea "Invitaţie la spectacol".
Alte legături
Alex Vasiliu

Născută la Câmpulung Moldovenesc, Anca Parghel a terminat Liceul de Muzică din Iaşi, a continuat studiile la Conservatorul de Muzică, tot din Iaşi. Până în 1989, a predat canto şi pian la Liceul de Muzică din Suceava, plecând apoi în Bucuresti si mai departe, in Belgia.

A cântat în cadrul marilor festivaluri de jazz începînd, dar și în cluburi de jazz faimoase. De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români cunoscuți, între care Johnnz Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedejan, dar și cu celebrități din jazzul mondial (Billy Hart, Larry Coryell, Archie Shepp).

Stabilită în Belgia, Anca Parghel și-a continuat activitatea la catedră, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles și la Conservatorul Lemmens, dar și ca muziciană și vocalistă pe scenele de jazz din Belgia, Germania și Olanda.

În 2008, cu cateva luni inainte de a se stinge, artista a primit numeroase premii: "Artistul anului 2008" și "Cel mai bun cântec pop-dance" la Premiile Radio România Actualităţi, "Premiul pentru întreaga activitate" la Romanian Music Awards, "Trofeul aniversar" și "Best Hit" la Romanian Top Hits. De asemenea, Anca Parghel a fost desemnată "Cetățean de onoare al orașului Câmpulung Moldovenesc".