loader
Foto

1914-2024. Centenarul Sfințirii Capelei "Schimbarea la față" a Mausoleului Eroilor de la Mărășești | VIDEO

Anul 2024 marchează centenarul sfințirii Capelei "Schimbarea la Față" a Mausoleului Eroilor de la Mărășești, un moment deosebit de important pentru întreaga națiune română.

 

Acest monument simbolizează nu doar memoria celor căzuți în Primul Război Mondial, ci și legătura profundă dintre prezent și trecut, dintre nevoia de recunoștință și obligația de a onora sacrificiile strămoșilor noștri.
.

.
Frază emblematică, "Pe aici nu se trece!", scrisă pe câmpurile de luptă de soldați în 1914, evocă curajul și hotărârea celor care, prin sacrificiul lor suprem, ne-au redat Țara. Mărășești, loc al bătăliilor și al dăruirii, a fost martor tăcut al durerii și al pierderilor suferite de numeroase familii. În urma devastărilor generate de război, văduvele și orfanii, în căutarea unei semnificații pentru durerea lor, au revenit constant pe aceste câmpuri, transformându-le treptat într-un spațiu de memorie colectiva. Astfel, abnegația acestor femei a fost forța din umbra monumentelor, conferind un sens de continuitate și onoare acestor locuri sacre.

Interviul cu Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, oferă o oportunitate de reflecție asupra valorilor ce se desprind din istoria noastră comună. Ca teolog cu o deschidere spre cunoaștere și aprofundare, Muscă subliniază importanța educării tinerelor generații în spiritul respectului față de trecut. Evenimentele dedicate acestui centenar nu sunt doar o ocazie de celebrare, ci și un prilej de a transmitem lecțiile istoriei și a crea punți între generații.

Astfel, abordând tematica acestui eveniment, este esențial să ne amintim că recunoștința și respectul față de eroii noștri constituie datoria noastră morală. Într-o lume adesea zgomotoasă, aceasta este o clipă de liniște, o invitație de a contempla sacrificiul și curajul care au sculptat destinul națiunii noastre.

CE-AI MAI CITIT?, te-ntreabă Oana Lazăr duminică, 24 noiembrie, de la ora 19.00.

22:00 Preluare TVR3

7:00 Poveste de iarna

 

"Vocile Negostinei", tradiții bucovinene | VIDEO

publicat: joi, 26 decembrie 2024

În inima Bucovinei, satele ucrainești păstrează cu sfințenie tradiții care transcend timpul, iar "șezătorile" reprezintă o expresie emblematică a ...

Tradiții și Obiceiuri la sărbătorile de iarnă din regiunea Moldovei | VIDEO

În cadrul interviului realizat de Cătălin Sava cu Ovidiu Focșa, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Național „Moldova” ...

Dulcele prefereat al românilor | VIDEO

Dulcele prefereat al românilor | VIDEO

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Cozonacul reprezintă un simbol al sărbătorilor de Crăciun în România, integrându-se profund în tradițiile culinare ale acestui sezon festin.

 

#tvriasi