loader
Foto

Proiectul transfrontalier TVR Iaşi 26 se apropie de final

TVR Iaşi atinge ultimul reper de pe harta proiectului transfrontalier “Iaşi – Cernăuţi - Chişinău” care marchează aniversarea a 26 de ani de televiziune regională în Moldova.

 

Caravana aniversară TVR Iaşi 26 ajunge în această săptămână la Chişinău, Republica Moldova.

Evenimentele pe care echipa studioului regional de televiziune din Iaşi le propune prietenilor din Chişinău cuprinde caravana de filme documentare şi spectacolul folcloric aniversar.

Miercuri, 22 noiembrie, între orele 16.00 şi 22.00, vor fi prezentate filmele caravanei documentare, urmând ca a doua zi, de la ora 18.00, publicul iubitor de folclor să îi asculte la Filarmonica de Stat din Chişinău pe Laura Lavric, Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava (dirijor Virel Leancă), împreunş cu soliştii Sorin Filip, Lucica Păltineanu, Nicolae Vieru; Nicolae Gribincea şi Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”, Ana Ilca Mureşan, Maria Iliuţ, Silvia Zagoreanu, Andreea Chisăliţă, Alexandru Brădăţan, Grigore Gherman şi Nicu Mâţă.

Programul caravanei filmelor documentare

Miercuri, 22 noiembrie, Cinema Odeon

16.00 MAKING OF TVR IAŞI 25 (20 min)

Intrăm în culisele caravanelor de film documentar şi ale spectacolelor folclorice de la Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi, care au marcat un sfert de secol de emisie TVR Iaşi.

Realizatori: Laura Lucescu, Andreea Ştiliuc, Carmen Olaru

16.30 EXPEDIȚIILE MEMORIEI. SIBERIA. KRASNOYARSK. (52 min) - OWH Studio Chișinău şi TVR IAŞI

În regiunea Krasnoyarsk, la intersecţia cu regiunea Irkutsk, au fos aduşi români din Basarabia şi din Nordul Bucovinei în cele 3 valuri de deportări staliniste. Un grup de nouă istorici, jurnalişti şi studenţi, au mers pe urmele deportaţilor din Siberia, încercând să găsească supravieţuitori şi mărturii ale vremurilor de altădată.

Regizor: Violeta Gorgos

17.40 FLASHMOB TVR IAŞI 25 (6 min)

Realizator: Violeta Gorgos

17.45 KATYN-UL ROMÂNESC DE LA FÂNTÂNA  ALBĂ (47 min 31 sec) - TVR Moldova

Filmul are la bază destăinuirile martorilor tragediei de acum 76 de ani, povestirile urmaşilor victimelor masacrului orchestrat de NKVD-ul sovietic, cercetările istoricilor din regiunea Cernăuţi şi informaţiile prezentate de localnicii din satele Lunca, Cubca şi Suceveni, detalii despre Katyn-ul românesc, necunoscute până acum publicului larg.

Realizator: Vasile Munteanu

18.40 SUS PE MUNTE LA MUNŞEL (30 min)- Cernăuţi

Nu departe de granița Ucrainei cu România, se află cea mai mare localitate românească din Bucovina de Nord și regiunea Cernăuți. Artişti din Basarabia, România şi Ucraina au venit la Crasna pentru a-i ajuta pe localnici să nu piardă tradiţiile româneşti. Hora satului de pe toloacă a adunat zeci de români în costume populare, alături de fiica satului, interpreta Maria Iliuţ.

Realizator:  Marin Iliuţ

19.15 MAKING OF CRONOGRAF Tur 2017 (12 min)- OWH Studio Chișinău

O retrospectivă a proiecţiilor cinematografice realizate în 20 de localităţi din Republica Moldova în vara anului 2017.

Realizatori: Radu Zaporojan & Maria Caldare.

19.30 SELECŢIE DE FILME DE SCURT METRAJ REALIZATE DE TINERI CINEAŞTI de la OWH STUDIO CHIŞINĂU, în cadrul proiectului „Descoperă Moldova!” (30 min)

TVR Iaşi! De 26 de ani, acelaşi prieten!

15:00 Ediții de colecție

- Ghici cine vine la cină? - Gerard Jităreanu Realizator - Dana Ișoveanu

16:00 Spațiul deciziilor

Realizator - Dan Trofin
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi