loader
Foto

Galerie foto

Gândeşte verde: Casa din… cânepă

Miercuri, 13 noiembrie, la „Casa din... cânepă” vom afla că cele mai sănătoase materiale de construcție sunt cele regăsite și în natură.

 

GÂNDEŞTE VERDE

Poveştile de la “Gândeşte verde” sunt nu doar “ecologice” şi colorate, ci mai ales provocatoare.

Un inginer din Suceava a demonstrat cu succes că materialele ecologice sunt în mare vogă în străinătate, nu însă şi în România. Petrache Teleman, inginer  constructor de meserie, are o fabrică de cărămizi ecologice, la Găinești, județul Suceava. Cooptat de ONU pentru un proiect de cercetare în domeniul caselor ecologice, românul, temerar într-un domeniu care nu se bucură de prea mare încredere şi atenţie în țară, a povestit telespectatorilor că cele mai sănătoase resurse necesare la construirea casei sunt cele din natură. "În trecut, după ce se năşteau copiii, părinţii puneau var la stins într-o groapă, iar după căsătorie, foloseau varul stins la ridicarea casei", a mărturisit inginerul Petrache Teleman la "Gândeşte Verde!"

(w500) Petrache T

Partenerul în proiect este inginerul Constantin Miron, cel care a modernizat o casă bătrânească, folosind metodele lui Petrache Teleman. Cânepă, lână şi var lavabil. Acestea sunt materialele pe care familia de cercetători din Iaşi le-a folosit la ridicarea propriei locuinţe. "Este proiectul nostru de cercetare", a declarat ing. Constantin Miron.

(w500) Constantin

Soţii Miron nu au vrut să dărâme casa bătrânească, construită din lut şi paie, moştenită de la părinţi, ci să o consolideze, pentru ca apoi să locuiască în ea.  Rezultatul micului lor proiect de cercetare este o casă care respectă mediul, costurile fiind minime.

(w500) Carmen la

Gândeşte verde

TVR Iaşi: Miercuri, ora 19.00

TVR 3: Miercuri, ora 18.00

12:00 Caravana TVR 3

- Tescani-Măgiresti-Moinesti- Comănești, un traseu cu popasuri spectaculoase în jud. Bacău Realizator - Vasile Arhire

13:30 România diversă

Realizator - Olena Popovych
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi