loader
Foto

Galerie foto

Gândește verde: La Iași, ca la Londra și Berlin

La Iași, ca la Londra și Berlin. Nu o spunem noi, ci cercetătorii de la Facultatea de Chimie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, care au ajuns la această concluzie după ce au studiat aerul din atmosfera de la Iași.

 

GÂNDEŞTE VERDE

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Și apa de la robinet este bună de băut, conform studiilor lor. În schimb, pânza freatică din multe comune ieșene este contaminată din cauza îngrășămintelor și pesticidelor folosite în agricultură, ceea ce face ca nivelul de nitrați și nitriți să crească și de şase ori în unele zone.  Cercetările au fost posibile datorită unui proiect european, în valoare de 6 milioane de euro, privind modernizarea infrastructurii de cercetare și realizarea unui centru integrat pentru studiul apei, aerului și solului.

Clonarea, biodecontaminarea și inventarea unor biopesticide - reprezintă cercetări de o extremă importanță și nicidecum nu trebuie privite ca pe niște ciudățenii. De studiul biopesticidelor cercetătorii se ocupă în lume, de prin anii ‘80, însă, în România studiile sunt recente. Iașul este unul dintre puținele centre universitare în care extragerea de biopesticide din ciuperci reprezintă o prioritate pentru echipa condusă de profesorul Cătălin Tănase.

invitati: prof.dr. CĂTĂLIN TĂNASE - prorector la Univ. "Al. Cuza" 
conf.dr. ROMEO OLARIU - coordonatorul CERNESIM

Gândeşte verde

TVR Iasi: miercuri, 4 decembrie, ora 19.00 
TVR3: miercuri, 11 decembrie, ora 18.00

22:00 Preluare TVR3

7:00 Mașina timpului

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

 

#tvriasi