loader
Foto

Caravana Filmelor Documentare TVR Iaşi 24

Programul detalial al proiecţiilor de filme de la Iaşi

 

Studioul din Iaşi al Televiziunii Române vă invită joi şi vineri, 5 şi 6 noiembrie, să vedeţi în premieră sau să revedeţi cele mai bune producţii realizate în ultima perioadă în zona Moldovei şi în regiunile transfrontaliere. Este vorba de o selecţie de filme documentare realizate de TVR Iaşi sau partenerii din cadrul proiectului TVR Iaşi 24.

Joi, 5 noiembrie, Sala Studio, TVR Iaşi, orele 16:00 – 21:00

Ora 16.00: TVR Iași 23, din culisele unui eveniment

Durată: 25 min.

Realizatori: Raluca Aftene, Andreea Știliuc

Este making of-ul proiectului TVR Iași 23 realizat în 2014. Ne amintim cum a fost la Iași și Cernăuți în Caravana Filmelor Documentare şi la spectacolele de folclor.

Ora 16.35: Muntele de pe hotar

Durată: 25 min.

Realizator: Raluca Aftene

Trei Fântâni. Un sat la poalele Hăşmaşului Mare între Moldova și Ardeal, pe vechiul hotar cu Imperiul Austro-Ungar.  În sat, lumea vorbește două limbi diferite. Românii au casele de o parte a râului, ceangăii de celealtă. Dar peste acest hotar au construit nenumărate punţi.

Ora 17.05: Parisul lui Matei  si Matei Vișniec, rege la Avignon

Durată: 27 min.

Realizator: Andreea Ştiliuc

Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie în Franța, pentru realizarea unor filme documentare despre Parisul văzut de Matei Vișniec și despre cea de-a 50-a ediție a secțiunii OFF a Festivalului de la Avignon.

Ora 17.25: Culorile lui Gheorghe Ciobanu

Durată: 35 min.

Realizator: Carmen Olaru

Lumea satului îl inspiră. Poveștile oamenilor dau viață tablourilor sale. Pictează cu credință și  fiecare lucrare pe care o pregătește pare o rugăciune. Iubește culoarea care se lasă sedusă odată cu fiecare tușă a sa, cu fiecare anotimp dăruit cu bucurie.

Ora 18.00 Vernisajul expoziţiei pictorului naiv Gheorghe Ciobanu.

Ora 18.20: Ia’și descoperă, proiect TVR Iași 2015

Durată: 60 min.

Vor fi prezentate filmele realizate de echipe de televiziune din foste capitale culturale europene: Atena(Grecia), Santiago de Compostela (Spania),  Porto(Portugalia),  Maribor (Slovenia), Sibiu (Romania), precum și din Chișinău (Rep. Moldova)

Ora 19.30: Acasă, în Marienfeld

Durată: 60 min

Realizatori: Moldova 1 si Deutsche Welle (Eugeniu Popovici, Lucia Taut, Irina Crăciun).

Un film despre trecutul și prezentul locuitorilor unui sat fondat cu o sută de ani în urmă de germanii basarabeni, Marienfeld. Artur Schaible şi Olga Schüppel, revin în satul în care au locuit părinții lor, în speranță că vor găsi casele unde au trăit. Istorie, emotii și valori spirituale dintre două națiuni trăite acum un secol.

Ora 20.30: Satul meu frumos de lângă Prut

Durată: 30 min.

Realizator: Iurie Levcic (Ucraina)

 

Vineri, 6 noiembrie, Sala Studio TVR Iaşi, orele 16.00 – 21.15

 

Ora 16.00: Flotant pe strada Ibrăileanu

Durată: 50 min.

Realizator: Vasile Arhire

Documentarul înmănunchează  mai multe poveşti de viaţă în care succesul profesiei interferează cu provocările vieţii cotidiene. În fapt sunt biografii cuprinse într-o poveste de ieri şi de astăzi a unei străzi celebre în Iaşi.

Ora 17.00Variațiuni pe un nume

Durată: 74 min.

Realizator: Violeta Gorgos

O producţie Moldova - România – Spania. Oferit de OWH Studio.

Un film despre Nicolae Simatoc, renumitul fotbalist de origine basarabeană care a jucat în cele mai prestigioase cluburi de fotbal din lume, evoluând sub diferite nume.

Ora 18.25: Gabor

Durată: 60 min.

Realizator: Sebastián Alfie

Film din colecţia de filme premiate la CRONOGRAF şi oferit de OWH Studio.

Sebastián îi propune lui Gabor să devină directorul său de imagine. Cum va reuși, însă, Gabor să-și îndeplinească rolul, fiind nevăzător?

La lansarea filmului in cadrul sectiunii Cronograf din cadrul Galei de filme TVR Iași 24 va fi prezent personajul principal al filmului, Gabor.

Ora 19.35: Misterele Bisericii Boierului Curt

Durată: 27 min.

Realizator: Gabriela Baiardi

În judeţul Botoşani, aproape de graniţa cu Ucraina, pe fosta moşie a boierului Vasile Curt, se află un monument istoric unic în ţară şi în Europa. Ansamblul este format dintr-o biserică de lemn în stil ortodox, sfinţită la 1802, şi o clopotniţă cu zid de incintă, realizate în stil catolic, în anul 1859, de nora boierului. Pe zid sunt amplasate 15 statui sculptate în piatră: Iisus Hristos este flancat de doi îngeri, iar în stânga şi în dreapta lui sunt cei 12 apostoli. Nu au fost restaurate niciodată, iar degradările sunt evidente. Istoricul de artă prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, consider[ă că această neobişnuită îmbinare culturală şi religioasă de la Hilişeu Crişan merită  să facă obiectul unei cercetări amănunţite.

Ora 20.15: Semper Paratus

Durată: 23 min.

Realizator: Răzvan Cojocariu

Documentarul „Semper Paratus” surprinde viaţa militarilor români în timpul desfăşurării misiunilor NATO.  Este vorba despre soldaţii Batalionului 151 Infanterie „Lupii negri” din Iaşi, implicaţi în cel mai mare exerciţiu multinaţional NATO de anul acesta, la Hohenfels, în Germania. Atmosfera de pregătire, spiritul de competitivitate, experienţele anterioare din misiuni în teatre de operaţii sunt doar câteva dintre elementele surprinse de videojurnalistul TVR Iaşi Răzvan Cojocariu printre militarii români, americani, bulgari, cehi, slovaci, englezi, norvegieni, britanici sau germani. Filmat în România şi Germania în lunile mai – iunie 2015.

Ora 20.40: Making-of TVR Iasi 23 la Chișinău

Durată: 25 min.

Realizator: Carmen Olaru

Final de proiect TVR Iaşi 23 în urmă cu un an la Chişinău, cu o sală arhiplină apaludând şi cântand în picioare minute în șir. Nu ne oprim aici, continuăm cu TVR Iași 24.

***

Proiectul TVR Iaşi 24 este realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi.

Evenimentele TVR Iaşi 24 de la Iaşi au fost susţinute de: Filarmonica de Stat Moldova din Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii “Luceafărul”, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Iaşi, Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, Hotel Unirea, Complex Bellaria. Parteneri media: Ziarul de Iaşi, Evenimentul, Radio Iaşi, Radio Hit, Impact Fm, Radio Trinitas, InOras.ro, Kiss Fm Iaşi.

Partenerii componentei internaţionale sunt:

Paris: Institutul Cultural Român din Paris, TVR Internaţional, Bucium Iaşi şi Blue Air.

Cernăuţi: Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi.

Chişinău: OWH Studio şi TV Moldova 1.

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, vorbim despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvriasi