loader
Foto

Ediția FILIT 2020, suspendată din cauza unui focar COVID-19

Muzeul Național al Literaturii Române Iași anunță cu părere de rău suspendarea ediției în curs a FILIT, începută miercuri, 30 septembrie 2020. În cadrul instituției a apărut un focar de COVID-19.

 

În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, iubitorii cărții au fost invitați la o nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT.

In urma apariției unui focar de COVID-19, pe 1 octombrie, organizatorii au fost nevoiți să suspende restul evenimentelor care ar fi trebuit să se desfășoare în ediția curentă.

"Ne prezentăm scuze invitaților și publicului FILIT, fiind recunoscători tuturor pentru prietenia cu care au primit și această ediție, concepută și organizată în condiții atât de neprielnice. Vă mulțumim!" - se arată în comunicatul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Agenda inițială:

Ediția de anul acesta va sta sub semnul poetului Emil Brumaru, plecat în 2019 dintre noi. În deschiderea evenimentului, va avea loc vernisajul expoziției „Dulapul îndrăgostit”, eveniment care îşi propune să reamintească publicului de poezia şi viaţa poetului Emil Brumaru, prin etalarea obiectelor acestuia, a manuscriselor, cărţilor şi fotografiilor din arhiva personală. Publicul participant la eveniment va fi invitat la un dialog despre poet, moderat de Bogdan Crețu și avându-i ca invitați pe Liviu Antonesei și Alexandru Călinescu.

(w882) brumaru

Ziua Emil Brumaru va continua cu lansarea volumului „Să fim anonimi ca dovlecii. Povești cu Emil Brumaru”, publicat la Editura Muzeelor Literare din Iași, urmată de proiecția filmului „Zidul lui J.O.”, documentar realizat de Matei Bejenaru. În încheiere, cei prezenți sunt invitați la o discuție între Matei Bejenaru și Doris Mironescu, moderată de Radu Cucuteanu.

Programul zilei de joi, 1 octombrie, cuprinde un atelier de lectură și două dezbateri literare, atât pentru cei mai mari, cât și pentru cei mai mici iubitori ai cărții.

Polirom Junior propune, astfel, de la ora 16.00 „Ceainicul fermecat și alte basme japoneze” un eveniment lectură urmat de o workshop pe tema cărții. Începând cu ora 19:00, va avea loc dezbaterea „Ficțiunea literară clasică în dialog cu genurile ficționale”, moderată de Constantin Dram și avându-i ca invitați pe Dan Doboș, Vlad Frînghiu, Emanuela Ilie și Lucian Merișca.

Ziua de vineri, 2 octombrie 2020, este dedicată poeziei. De la ora 19.00 va începe, sub titulatura Seara poeziei”, maratonul de lecturi moderat de Călin Ciobotari. Vor recita sau vor lectura din operele proprii, poeții: C. Acosmei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Lucian Balan, Nichita Danilov, Anastasia Fuioagă, Vlad Alui Gheorghe, Matei Hutopilă, Livia Iacob, Paul Mihalache, Emilia Nedelcoff, Andreea Petcu, Bogdan-Alexandru Petcu, Florentina Pocovnicu, Lucian Vasiliu.

Maratonul poetic se va încheia cu proiecția filmelor din seria „Scriitori în oglindă” coordonată de Nicoleta Dabija. Peliculele reflectă actualitatea unei opere literare clasice prin situarea ei în oglindă cu vocea artistică a unui scriitor contemporan.

Pandemia care ne-a afectat pe fiecare dintre noi, sub o formă sau alta, devine temă de dezbatere, privită din perspectivă jurnalistică sau literară.

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, la ora 15:00 va avea loc o dezbatere despre „Jurnalismul în pandemie”, moderată de Ovidiu Mihăiuc, cu jurnaliștii Raluca Aftene, Ionuț Benea, Iulia Ciuhu și Valentin Talpalaru. Ziua va continua cu „Povești pandemice”, o discuție deschisă cu scriitorii ieșeni Liviu Antonesei, Codrin Liviu Cuțitaru și Florin Irimia, moderată de jurnalistul cultural Cătălin Sava.

(w882) schulze

Și pentru că de la FILIT nu puteau lipsi invitații de peste hotare, seara, la ora 19:00, publicul se va întâlni cu Ingo Schulze, celebru scriitor contemporan din Germania, cunoscut pentru tratarea în romanele sale a Reunificării germane și a vieții în Germania de Est. Evenimentul este moderat de Bogdan Crețu și este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași.

Ultima zi a festivalului, duminică, 4 octombrie 2020, este dedicată cluburilor culturale ale elevilor din Iași. Masa rotundă, moderată de jurnalistul Cătălin Hopulele, îi va avea ca participanți pe membrii Alecart și Logos.

Cu prilejul FILIT, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune publicului patru expoziții organizate la Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Colecția „Istoria teatrului românesc” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”.

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

Timp de 5 zile, în cadrul FILIT au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente. FILIT este organizat sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene.

***

Surse foto: pagina de Facebook FILIT, Literatur festival

Un articol de Irninis Miricioiu

10:30 Descriptio Moldaviae

- Sfințișori la Mănăstirea Galata prima parte Realizator - Raluca Aftene

11:00 Forum economic

Realizator - Iulian Leca
 
Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

Adrian G. Romila a vorbit despre personajul Adrian Romila în cel puțin trei ipostaze. Toate la emisiunea "Ce-ai mai citit", duminică, 24 martie, ...

 

#tvriasi